Superfície real, Registre o Cadastre?

S’HA PREGUNTAT MAI QUINA ÉS LA SUPERFÍCIE REAL DE LA SEVA PARCEL·LA?

Davant de superfícies diferents, Cadastre, Escriptures i Registre de la Propietat, l’única solució és mesurar la superfície real.

Com es mesura la superfície real?

Quan existeixen fites i elements identificables com camins, carreteres, murs, tanques, rieres, etc… realitzem una mesura topogràfica per així obtenir la superfície o àrea de la parcel·la.

I si no hi ha fites?

Quan no tenim fites o no sabem el límit de la propietat, estudiem tota la cartografia disponible així com les fotografies que ens puguin donar pistes per la correcte delimitació del terreny. En molt casos és recomanable realitzar un Acta d’Atermenament entre propietaris.

Que és un Acta d’Atermenament?

És un document amb plànol topogràfic on es determinen els límits reals de la parcel·la prèviament acordats entre els propietaris veïns, sempre ben documentat i signat per les parts implicades.

La correcte definició de límits és d’interès per totes les parts per així evitar futurs litigis.

COM MODIFICAR LA SUPERFÍCIE CADASTRAL?

Un cop determinada la superfície real de la parcel·la, s’inicia l’expedient de Subsanació de Discrepàncies davant la Gerència Territorial del Cadastre.

En què consisteix l’Expedient de Subsanació de Discrepàncies?

Mitjançant l’Informe de l’Enginyer Tècnic en Topografia, s’iniciarà l’expedient per part de la Gerència.

Sempre que la modificació de superfície comporti la variació dels límits, la Gerència Territorial del Cadastre sol·licita concretament dins de l’Informe Tècnic, l’Acta d’Atermenament (o Acta de Deslinde) i plànol digital per facilitar el tractament del mateix.

Quan tindré la superfície cadastral actualitzada?

Segons Conveni signat entre el Cadastre i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics en Topografia, l’enviament de l’expedient es fa telemàticament i els terminis de resolució s’escurcen respecte el sistema tradicional.

I LA SUPERFÍCIE REGISTRAL, COM S’ACTUALITZA?

La superfície registral només la modificarà el Registrador de la Propietat mitjançant diferents procediments Notarials o Judicial, necessaris per inscriure excessos de cabuda.

Perquè la necessitat d’un topògraf?

En l’Informe de l’Enginyer Tècnic en Topografia ve determinada la superfície real de la finca. A partir de l’estudi de superfícies cadastrals i registrals realitzat, s’obté el percentatge de superfície en excés o defecte, que s’adjunta als diferents procediments marcats per la llei.

El topògraf és el tècnic, antigament nomenat agrimensor, especialitzat en la delimitació de superfícies, mesura de àrees, i rectificació de límits. Determina els límits de la propietat privada i límits administratius, oferint assessorament i informació de les característiques del terreny, sempre avalat per la formació acadèmica especialitzada com Enginyer Tècnic en Topografia.

PERQUÈ ACTUALITZAR LES DADES REGISTRALS?

Tot i que les dades del Cadastre es pressuposen certes, les dades registrals prevalen jurídicament.

PERQUÈ ACTUALITZAR LES DADES CADASTRALS?

El Cadastre és un inventari de bens immobles que determina el valor cadastral en funció de la superfície, entre d’altres factors.

Donat que el Registre de la Propietat no ens dona la suficient informació per delimitar la finca i trobar la seva superfície real, molts cops a causa d’inscripcions antigues que no reflectien la realitat, esdevé necessari acudir a les dades cadastrals en moltes situacions com compra-venda d’immobles o per sol·licitud de subvencions.

Anuncios

Un pensamiento en “Superfície real, Registre o Cadastre?

  1. Pingback: Quina utilitat té el Certificat de Superfície realitzat per l’Enginyer Tècnic en Topografia? | moll topografia

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s